New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq

Hangi Durumda Memur İşten Atılır?

Ana SayfaMemur MaaşlarıHangi Durumda Memur İşten Atılır?
21
Ara
Hangi Durumda Memur İşten Atılır?

80 milyonluk ülkemizde hemen herkesin hayali memur olmaktadır. Elbette memur olmak istenmesinin en büyük nedeni rahat bir iş hayatına sahip olmaktır. Memur olana kadar dişini tırnağına takarak KPSS ye çalışan sınavda ter döken adaylar memur olduktan sonra farklı düşüncelere sahip olabilmektedir. Memur olduktan sonra işini düzgün yapmayan tabiri yerinde olacaksa kaytaran ya da işini kötüye kullanan kişilerin memurluk hayatlarının bitme ihtimali bulunmaktadır. Hangi durumlarda memurların işte atılacağı konusunda sizlere ayrıntılı bir makale hazırladık. Fakat genel anlamda işi kötüye kullanma, rüşvet, izinsiz davranışlar ve günlük hayatta silahla yaralama vb. kötü olaylara karışmanız durumunda da memurluk hayatınız bitirilmektedir.

Memurluk mesleği, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına bağlılık gerektiren bir meslektir. Devletin herhangi bir kurumunda memur olabilmek için öncelikle, gerekli şartları taşımak gerekmektedir. Daha sonrasında memur olunacak alan ila ilgili sınav ve mülakata girerek başarıyla sınavı geçmek gerekmektedir. Sınav aşamasından sonra, atama bekleyen bir süreçle karşılaşılmaktadır. Ataması yapılan memur, göreve başladıktan 1 ay sonra yemin ederek, memurluk görevine başlamaktadır. Memur olunan süre içerisinde, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına uygun ve sadık davranan bir birey olma zorunluluğu bulunmaktadır. Devlete karşı sorumlu bir birey anlayışıyla, memurun hal ve hareketlerine dikkat etmesi gerekmektedir. Memur, devlete karşı sadık ve görevlerini eksiksiz yerine getirmek sorumluluğu içerisinde hareket etmek zorundadır.

Devlet Memurluğundan Tamamen Atılma Cezası Nedenleri

Memur, devlete karşı sorumluluklarını yerine getirmediği zaman veya devlete karşı tehdit oluşturabilecek faaliyetlerde bulunduğu takdirde, tamamen bir daha memur olamayacak şekilde, işten atılır. Memurluktan atılmanın tanımı da tam olarak budur. Memurluktan atılma sebeplerini sıralayacak olursak;

  • Memur olan bir kişi, siyasi örgütlere katılarak, huzur ve düzen bozarsa, yürütülen kamu işlerini engelleyecek faaliyetlerde bulunursa, görevden atılır.
  • Kamu işlerini yavaşlatacak tahrik ve eylemlerde bulunma, toplu olarak göreve gelmeme gibi durumlarda memur görevden atılır.
  • Özürsüz olarak toplamda 20 gün üst üste göreve gelmemek
  • Amirin verdiği hiçbir görevi yerine getirmemek ve yetki almadan belge açığı vermek gibi Devlet memurluğundan tamamen çıkarılmasını gerektiren durumlardır.

Yeniden Memuriyete Dönme Şartları

Memurluktan atılmanın bazı durumlarında, memur olan kişi belli bir süre sonra tekrar memur olarak görevine devam edebilmektedir. Memurluk için ataması yapılan ve göreve başlamayan kişiler, 1 yıl geçmeden memur olarak görev yapamazlar. Memur adaylık süresi içerisinde, başarısızlık yaşamaları ve görevi ile bağdaşmayan hareketlerde bulunan memurlar görevden atılırlar. 3 yıl geçmedikçe memur olarak göreve başlayamazlar. Memurluk başvurusunda, tüm şartların yerine getirilmesi halinde bir şartın eksik olması veya görevdeyken bu şartlardan birini kaybetmesi, 6 ay boyunca memurluk görevinden atılmasına neden olmaktadır. Memurluk için yurt dışına gönderilmesi gereken kişiler, görevi bittikleri halde, memurluk görevlerine dönmemeleri halinde, işten atılarak, 1 yıl boyunca memurluk görevinde bulunamazlar.


Yorum Yap

Yorum Yap