New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq

Memurun Sosyal Hakları Nelerdir?

Ana SayfaMemur HaklarıMemurun Sosyal Hakları Nelerdir?
04
Oca
Memurun Sosyal Hakları Nelerdir?

Memurların birçok görev ve hakları bulunduğu gibi sosyal hakları da bulunmaktadır. Bu sosyal haklar sayesinde memurlar sosyal yaşam içinde daha iyi bir hayat yaşayarak devletede bu ölçüde daha yararlı olabilmekte ve işine daha iyi konsatre olabilmektedir. Devlet memurlarının sosyal hakları aile yardımıcı başta olmak üzere, barınma, yiyecek ve yakacak yardımı, lojmanlardan yararlanma gibi sosyal haklar tanınmaktadır. Sosyal yardım almak şartlara bağlı olarak değişmektedir. Eğer memur evli ve eşi çalışmıyorsa para yardımı, çocuklara varsa yine para yardımı alabilmektedir. Genel olarak bu yardımlar maaşlarına fark olarak yansıtılmakla birlikte yakın akrabalarının vefatı gibi durumlarda da memurlara ekstra yardımlar sağlanmaktadır.

Devlet memurlarına, mali haklar getirildiği gibi sosyal haklar da sağlanmaktadır. Yeni eklenen yasalar ve değiştirilen yasalarla memurların sosyal hakları belirlenmiştir. Bazı sosyal hakların yardım veya miktarının az olmasından dolayı, geçerliliği kalmasa de yeni eklenen ve değiştirilen haklarla, memurların sosyal haklardan yararlanmaları sağlanmaktadır.

Memurlara sosyal haklardan; aile yardımı, ölüm yardımı, cenaze yardımı, giyecek yardımı, yiyecek yardımı, toplu sözleşme ikramiyesi, konut kredisi yardımı, doğum yardımı ve sosyal denge tazminatından yararlanma hakları verilmiştir. Memur, eş ve çocuklarından dolayı aile yardımından yararlanabilmektedir.

Aile yardımı iki şekilde incelenir.
-Eğer memur eşi, hiçbir kurumdan yardım almıyor ve çalışmıyorsa, devletten 205TL aile yardımı almaktadır.
Memurun kendi veya evlat edindiği çocukları bulunuyorsa, çocuğun yaş ve medeni durumuna göre aile yardımı verilmektedir.
-Eğer çocuklar evlendi veya erkek çocuğu 25 yaşını doldurduysa aile yardımı verilmemektedir. Çocukların ticaret yapması veya vefatı durumunda da memura verilen aile yardımı kesilmektedir. Çocuk için aile yardım miktarı belirlenirken,çocuğun 72 aydan küçük ve büyük olmasına bakılır. Çocuk 72 aydan büyükse, 24TL ve 72 aydan küçük çocuklar içinse 48TL aile yardımı yapılmaktadır. Verilen miktarlar çocuk başına olacak şekilde hesaplanmaktadır.

Memura Sosyal Haklar Kapsamında Verilen Yardımlar Ve Miktarları

Memurun sosyal haklarından diğer hakları inceleyecek olursak, yurt dışında görev yapmak zorunda kalan bir memurun, aile veya akrabalarının vefatı gerçekleştiğinde, memurun bağlı olduğu kurum tarafından, tüm cenaze masrafları karşılanmaktadır. Memur eşi, herhangi bir memurluk görevinde çalışmıyorsa vefatından sonra, memura 913 TL ölüm yardımında bulunulmaktadır. Memurlara gerektiği zamanlarda, giyecek-yiyecek yardımları da yapılmaktadır. Kamu görevi sendikalarına üye olan memurlar, 3 aylık 72 TL olacak şekilde toplu sözleşme ikramiyesi almaktadırlar.

Belediye ve il özel idare kurumlarında çalışan memurlara, 769 TL sosyal denge tazminatı olarak yardımda bulunulmaktadır. Özellikle memurlar doğum yardımından faydalanabilmektedirler. Memur bir kişinin canlı doğum yapmak şartıyla 1. Çocuğuna 300 TL, 2. Çocuğa 300 TL, 3. Çocuk ve üzeri canlı doğum içinse, 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır. Memurun sosyal hakları arasında en çok kullanılan ve değişiklik getirilen madde, çocuk yardımıdır.

Etiketler:

    Related Posts
    Yorum Yap

    Yorum Yap