New to site?


Login

Lost password? (X)

Already have an account?


Signup

(X)
Farooq

Memurun Yasal İzin Süresi Ne Kadar?

Ana SayfaMemur HaklarıMemurun Yasal İzin Süresi Ne Kadar?
28
Ara
Memurun Yasal İzin Süresi Ne Kadar?

Memurların çalışma şartları özel sektöre göre iyi olduğu kadar yıllık yasal izinleri konusunda da şanslı olduğunu söylemek mümkün. Memurların yıllık izinlerinin yanı sıra doğum yapmaları durumunda izin hakları da bulunmaktadır. Aynı zamanda bunun yanı sıra hafta sonları izin hakkı ve hasta olmaları durumunda mazeretli izin alma hakları da bulunmaktadır. Yasal olarak bir memur iznini kullanmak istediğinde eğer şartlar ve kurumun yoğunluk durumunda sıkıntı yaratmıyorsa iznini kullanabilmektedir. Yıllık olarak 30 gün yasal izin hakkı bulunan memurların bu izni yıl bazında kullanılması ve hesaplanması gerekmektedir. Doğum yapan memurların ise yasal olarak doğum öncesinde ve sonrasında 8 er hafta olmak üzere toplam 16 hafta izin alma hakkı vardır.

657 sayılı devlet memurluğu kanununa göre, devlet memurlarının yıllık izinleri yıla göre hesaplanmıştır. 1 yıl ile 10 yıl arası yıllık izin hesaplamasında, 10 yıl dâhil edilerek, memurun yasal izni belirlenmektedir. Yıllık izin sürelerinde memur, 1 yıldan 10 yıla kadar memurluk hizmeti vermişse, yıllık izin süresi 20 gün olarak belirlenmiştir. Eğer memur, 10 yıldan fazla sürede hizmet veriyorsa, yıllık izin süresi 30 gün olarak belirlenmiştir. Memurun yıllık izin kullanma sürelerini belirleyen kanunlar gereğince, bu izinleri toplu halde kullanma hakkı da vermektedir. Memurun ihtiyacına göre toplu halde ve parçalı olarak kullanabilmektedir. Öğretmenlerin izin süresine bakacak olursak, yaz tatilleri izin olarak geçmektedir. Memurluk görevini yapan, radyoaktif ışınlarıyla çalışan memurların izin süreleri diğer memurlardan farklı olarak uygulanmaktadır. Normal izin süreleri dışında, ek olarak 1 ay sağlık izini kullanmaları belirtilmiştir.

Memurun Yasal İzin Süresi Hesaplaması

Memurların izin süreleri hesaplaması, çalıştığı yıl baz alınarak yapılmaktadır. Devlet memuru 10 yıldan fazla süredir hizmet veriyorsa, yıllık izin süresi 30 gün olarak belirlenmiştir. Hesaplama yaparken, 10 yıldan uzun süredir hizmet veren bir memur üzerinden örnek verecek olursak, 2016 yılında yıllık izninin 15 gününü kullanıp, 2017 yılında da izin kullanmadığını düşünürsek, toplamda geriye 45 gün kullanılmamış izin hakkı kalmaktadır. Yıllar içerisindeki kullanılmamış izin 2017 yılına denk geldiği için, izin hakkını 2018 yılı içerisinde kullanabilmektedir. Memurların yasal iznini hesaplama yöntemleri, memurun verdiği hizmet süresi ile gerçekleşmektedir. Hizmet verdiği yıl ve kullandığı izinler, bir sonraki aya iznin nasıl devredildiği hesaplamaları, farklı şekilde hesaplanmaktadır.

Bayan Memurların İzin Süreleri

Bayan Memurların İzin Süreleri

Bayan memurların izin süreleri; doğum öncesi, doğum sonrası ve aylıksız olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Doğum yapan bayan memura; doğum öncesinde 8 hafta ve doğum sonrasında 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta izin verilmektedir. Ayrıca, annelerin istedikleri şekilde kullanabilecekleri süt izni hakkı da bulunmaktadır. Süt izni saatlerini anne istediği saat aralığında kullanabilme hakkı bulunmaktadır. Doğum nedeniyle 12 ay aylıksız izin hakkı bulunmaktadır.

Etiketler:

    Related Posts
    Yorum Yap

    Yorum Yap